Kok kraft for helsa

  • 24.10.2017 - 18:00

I gamledager ble mat laget på en helt annen måte enn i dag. Hadde man egne dyr, brukte man hele dyret til mat og kokte kraft på beina. Korn ble tatt direkte fra naturen, og ikke malt og bleket slik mye av melet vi finner i butikken i dag. Ser man bakover i tid og leter etter statistikk på ME, Fibromyalgi, allergi og astma var tallene mye lavere enn det vi ser i dag. At maten har mye skyld i dette er jeg ikke i tvil om, og mye av det vi finner i butikkhyllene i dag er strippet for næring, varmebehandlet så de gode tarmbakteriene vi trenger er borte. Uten gode tarmbakterier vil tarmhelsen og immunforsvaret vårt bli svekket. Les mer om dette:

https://soma.no/taler-vanlig-mat/

Det kan virke som en stor jobb og ta tak i sin egen kost, å forstå at mye av det vi spiser gjør oss syke. Mitt tips er å starte med å koke kraft. Hell kraften i poser og isterningsbrett og tilsett i det meste av maten du lager. Bytt ut vannet i sauser og supper med kraft, tilsett kraft i gryter, gryteretter, stekt kjøttdeig eller drikk den slik den er. Kjøp inn økologisk kylling fra Stangekylling, Hovelsrud e.l og helstek den i ovnen til middag. Ta vare på skrog og bein, putt i en kjele med kaldt vann og litt eplecidereddik, kok opp og la trekke i 6 timer. Les mer om kraftkoking her:

http://www.paleo.no/hvordan-koke-kraft/

Dette var middagen vår på lørdag, helstekt landkylling med kål, løk og gulrot,enkelmat som gjør seg selv i ovnen. Jeg kokte kraft på skroget i etterkant, og på søndag hadde jeg 2 liter gelatinrik kraft som ble til en nydelig potetsuppe

Håper dere ble motivert til å koke kraft:-)

Sukkerfrie Marsipankuler

  • 22.10.2017 - 14:37

Disse marsipan kulene er enkle og lage, smaker av jul og er sukkerfrie

Hjemmelaget marsipan:

150 g mandelmel

40g Tagatesse eller kokossukker

5 ss sukrinmelis

2 eggehviter

4 dr mandelessens

-Bland alt i en bolle og spe på med mandelmel til passe fast deig

-sett deigen i fryseren i 10-15 miutter

-Rull kuler og sett tilbake i fryseren i 5 minutter

-smelt ca 100 g 86% sjokolade i mikro eller vannbad og avkjøl til 31-32 garder

-dypp kulene i sjokoladen og sett kaldt.

Oppbevares i boks i kjøleskap

Jeg fikk 25 kuler av denne oppskriften, og de ble borte samme dag:-) I dag er det en grå regnværsdag her, så tenkte jeg skulle bruke noe av dagen til å lage fler.

Ha en fin søndag det ute:-)

Karamel Fudge uten sukker

  • 21.10.2017 - 15:08

I går laget vi karamell fudge som har stått i kjøleskapet i natt. De var nydelige til kaffekoppen i dag tidlig.

Karamel Fudge

80 g sukrin gold

25 g fibersirup gold

20 g smør

1/2 ts salt

4 dl fløte

-Bland alt i en kjele og la småkoke på middels varme i 40-45 minutter. Test om karamellen er ferdig ved å dryppe en dråpe ned i et glass kaldt vann. Hvis dråpen stivner til en kule er den ferdig, hvis ikke koker du litt til.

-Hell alt i en form kledd med bakepapir, Blandingen skal være ca 1/2-1 cm høy 

-Avkjøl i kjøleskap i minimum 2 timer. Del opp i biter, og oppbevar i tett boks i kjøleskap.

I dag lager vi marsipan. Formen er ikke helt på topp i dag, men vi prøver å avlede slitenhet og kroppsverk med noe positivt for en liten stund:-)

Ha en nydelig lørdag:-)

En god dag og Snickers kuler

  • 20.10.2017 - 23:17

Etter innleggelse av Piccline og en hel dag på sykehuset i går, er formen overraskende bra hos Viktoria. Dette er et mønster som begynner å bli rimelig tydelig nå, væske i.v i flere dager gir bedre form. I dag har hun faktisk vært nede i stua nesten hele dagen, kun en times hvile i senga midt på dagen. Vi har lett på nett og funnet mange oppskrifter på julegodteri, og vi har til og med laget både Snickers kuler og karamell fudge. Viktoria har gjort det meste selv,mens i.v stativet stod på kjøkkenbenken. Den ble satt på sent av hjemmesykehus i dag, men det var ingen hinder for frøkna. Siden vi spiser mest mulig sukkerfritt, og pøser på med gode fettstoffer, var disse oppskriftene var helt perfekte, og de ble veldig gode. Deler Fudge oppskrift imorgen.

SNICKERS KULER:

120 g Fiber sirup gold

4 ss sukrin gold

1/2 ts salt

100 g peanøttmel

150 g mørk sjokolade, minimum 80%

Hakket peanøtter

-Bland sirup, salt og sukrinsukker i en kjele,smelt sammen på svak varme

-bland inn peanøttmel til en deig og avkjøl 

-rull så kuler og dypp i smeltet sjokolade, dryss over hakkede peanøtter. Avkjøl og oppbevar i tett boks i kjøleskapet

Nå kryper frøkna mi til sengs, med massevis av mestringsfølelse etter dagen. Mamman smiler også ekstra nå, og tar et glass rødvin før senga venter.

Sjokoladepudding som reparerer tarmen

  • 01.10.2017 - 19:28

Mat er noe jeg har mye fokus på, i håp om at dette kan bedre formen noe. ME medfører mye smerter, matvare intoleranser, mageproblemer og kvalme. Mye forskning siste år viser at de fleste ME pasienter kan ha lekk tarm, som igjen bidrar til å opprettholde dårlig helse. Første prioritet for å ha en frisk kropp, er å ha en frisk tarm.  Du kan lese mer om lekk tarm herhttps://funksjonellmedisin.no/blogs/mage-tarm-og-fordoyelsesplager/?gclid=CPLW98D2z9YCFR7GsgodVS4Ddg

Gelatin han bidra til å reparere en lekk tarm, så jeg forsøker å snike det inn i så mange matvarer jeg kan. På en søndags kveld er det godt å vispe sammen litt sunn kveldskos

For 6 porsjoner (i små glass) trenger du:

5 dl kokos melk

200 g mørk sjokolade (minimum 70%)

3-4 ss lønnesirup

-smelt alt sammen i en kjele og visp godt

Tilsett 5 ts gelatinpulver og visp godt

Hell i glass og avkjøl ca1 time i kjøleskap

Jeg har tatt ut den tykke delen i kokosmelk boksen og vispet den sammen til kokos krem. Ha på toppen sammen med bær

Jeg bruker gelatinpulver fra Urtegaarden: https://www.urtegaarden.dk/gelatine-oeko

Ha en nydelig søndagskveld:-)

 

 

 

 

Glutenfrie rundstykker

  • 29.09.2017 - 19:32

Det er en utfordring til tider å leve glutenfritt, særlig når det meste av det du finner i glutenfri hylla i butikkene ikke er gode alternativer. De inneholder store mengder raske karbohydrater, mindre fiber og proteiner og kan gi store svingninger i blodsukkeret. Er det noe som kan gjøre formen mye verre så er det akkurat blodsukkersvingninger. Vi med ME tåler dette ekstremt dårlig. Etter å ha spist mat som får blodsukkeret til å stige raskt, for så å falle igjen, fører det med seg en ekstrem tretthet. Jeg baker surdeigsbrød på gamlemåten, av økologisk speltmel. Gjæringsprosessen /Fermenteringen som foregår over mange dager, gjør at gunstige probiotiske bakterier dannes og brødet blir mer lett fordøyelig og gir lavere blodsukkerstigning.

I dag var fryseren tom for surdeigsbrød, så dette er et godt og rask alternativ til en glutenfri frokost.

Jeg brukte to pakker Fiberbrød (Kjøpt på Rema 1000) og fulgte oppskriften på pakken.

Så tilsatte jeg 200 g mandelmel og 2 dl upasteurisert yoghurt. Du kan også bruke 1 dl vann, Biola, Kefir eller andre syrnede melkeprodukter.

Jeg formet deigen til rundstykker, stekte de på 180 grader i 35-40 minutter.

Håper bare frøkna klarer å våkne såpass til å kunne spise litt i dag. Vi startet dagen med besøk av Hjemmesykehus som la ny veneflon, og intravenøs væske pågår nå på dag 8.

Må dagene bli bedre enn dette snart..

 

Sjokolademousse som medisin

  • 29.09.2017 - 18:18

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Næringsrik mat er noe jeg må ha fokus på hver dag. Jenta mi spiser og drikker lite, og er plaget med kvalme hele dagen. Mat er ikke hennes venn for tiden, og det går med mye tid på kjøkkenet til å finne matretter hun orker, som er lett fordøyelig samtidig som den er næringstett. Vi spiser så ren mat som mulig, økologisk og ikke ferdigprodukter samtidig som vi holder oss vekk fra sukker, gluten og melkeprodukter med laktose. Denne sjokolademoussen er proppet med næring, uten sukker eller andre tillsettningsstoffer. Bare ren mat som fungerer fint som kveldskos på en fredag kveld.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

For ca 4 porsjoner trenger du:

2 modne økologiske avocado

4 ss rå kakao pulver (fra helsekosten)

8 Økologiske dadler

4 ss kokosmelk

noen dråper stevia

Alt has i en food prosessor eller blandes med stavmikser til myk konsistens.

Dette er basis oppskriften. Du kan tilsette mer sjokoladesmak ved å smelte 100 g mørk (over 70%) sjokolade og blande inn.

Jeg tilsetter også en espresso shot med kaffe, 2 knivspisser himmalayasalt eller havsalt og 1 ts vaniljepulver

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Server med bær, kokos og nøtter.

Viktoria er fremdeles i sengen sin. Målet er å komme ned i stua til The Voice, spise sjokolademousse og nyte de små øyeblikkene:-)

-anette-

Kampenforlivet

Follow Norske blogger

Kontakt meg

kampenforlivet@epost.no

Følg meg

Søk i bloggen

Kategorier

Arkiv

Bloggdesign

Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no
hits