SKAL VI BARE SKILLE OSS?

Å SE hverandre og velge hverandre i hverdagen er fort noe vi kan glemme. Dagene består i uendelige må- skulle- burde oppgaver for de fleste familier. Særlig når barna var små dreide dagene seg om å komme i mål, jobb, skole, lekser, fritids aktiviteter, leggetid…sleep and repeat! Da helgene endelig kommer er drømmene om at man skal finne på noe hyggelig sammen…så vips, så er helgen der, men energien og overskuddet er fraværende. Skilsmissestatistikken er rundt 50%, og en av de hyppigste årsakene er slitne søvnløse foreldre. En annen hyppig årsak er de foreldre som har syke barn.

Da jeg var syk tenkte vi begge til tider: Skal vi bare skille oss, bo hver for oss? Da kunne vi i alle fall få noen dager helt for oss selv. Du er så uendelig sliten når du lever med sykdom i huset, enten som syk selv eller som pårørende. Hele sykdomsbildet krever alt du har, det er ingenting igjen til deg selv og i alle fall ingenting igjen til den som skal være din nærmeste støttespiller. Jeg skjøv min fra meg utallige ganger, selv om jeg egentlig bare ville holde han fast.

I dag er vi ute av sykdommen og livet burde vel være helt fantastisk da? Det er det også på mange måter, vi kan leve igjen og tar hverdagen tilbake. Det er allikevel så lett å ta hverandre for gitt! Tenke at det vi står i nå går over, snart er det ferie, eller når jeg bare er ferdig med dette…da…Men hva hvis det ikke er noe da? Hva hvis man har glemt hverandre så lenge at man ikke kjenner hverandre igjen? Vi har alle våre perioder der ting er tøffere enn andre, men det er ofte så lite som skal til for å holde fast i den man vil ha hos seg. Velg hverandre hver dag, gi litt av hjertet ditt hver dag, si høyt det du tenker på, en ekstra klem eller en oppmuntrende sms. Det koster så lite, men gevinsten tilbake kan være uendelig stor.

I morgen er det 1. mai, og mange har fri.  Sett av litt ekstra tid til hverandre i morgen. En gåtur, middag, eller kanskje en ekstra lang samtale i kveld? Velg hverandre. Velg kjærligheten. Velg det livet du ønsker å leve, hver eneste dag:)

JEG ER FANTASTISK!

JEG ER FANTASTISK!    JEG ER STERK NOK!

En veldig unorsk ting å si ikke sant? Vi skal jo ikke skryte av oss selv, eller si heie på oss selv…eller skal vi det?

 

Hvor mange ganger i løpet av en dag snakker du deg selv ned? Hvordan starter du dagen når du ser deg selv i speilet?

Oppdaget en ny rynke, en dårlig hårdag, er ikke vekten der du ønsker den skal være? Hva med arbeidsdagen din. Hvor ofte snakker du deg selv ned her, eller når du kommer hjem. Alt du skulle ha gjort, alt du burde ha gjort.

Alt dette er din INDRE COACH som snakker til deg. Hvordan skal du kunne bygge deg selv opp og bli den beste utgaven av deg selv hvis din indre stemme ikke heier på deg? DEN er viktigere enn heiarop fra de rundt deg, for det er den som gir deg den selvfølelsen du trenger for og ha TRO, PÅGANGSMOT og GUTS til å klare den veien du er på for å nå målene dine.

Alle er vi på en vei mot noe i livet. Er du på en vei fra syk til frisk? Er du på en vei fra indre stress og uro til ro og overskudd? Er du på vei fra utdanning til jobb eller på vei mot nye mål i utdanningen eller jobben din?

Uansett hvilken vei du er på er din indre stemme, din indre coach mye viktigere enn du kanskje tror. Veien du går er din, hvem er da viktigere som heiagjeng enn deg selv?

Her er jeg på gåtur langs kysten mens jeg heier på meg selv, høyt og tydelig! Ja, jeg fikk mange rare blikk på veien, men også mange som smilte med meg . Dette var min første tur vekk hjemmefra alene etter at jeg startet på min vei fra syk til frisk. Før dette hadde mine dager…i 13 år (!) dreid seg om å komme seg gjennom dagen, klare noe så banalt som å kle på seg og spise. I løpet av en uke med intens heiarop i mitt indre, kun fokus på den minste lille ting jeg fikk til, så endret min situasjon seg drastisk. Jeg begynte å føle og tro at dette skulle jeg klare, jeg skulle bli frisk!

Prøv deg frem, og start hver dag denne uka med armene i været, smil og fortell deg selv at du er fantastisk, du er sterk nok, du er rå, du kan klare det! Ta på deg rollen som DIN EGEN COACH!

Gjør mandagen like fantastisk som DU er!

FRISK PÅ 3 DAGER ELLER HJERNEVASK?

Frisk på 3 dager», «Man kan ikke tenke seg frisk», «Syk i 13 år-frisk på 3 dager»… Dette er gjengangere i media og ulike Facebook grupper som skrives av både syke ME pasienter og de som ble friske. Jeg tilhørte gruppen som blogget om ME hverdagen både som syk selv og som pårørende til to ME syke barn. Gjengangeren her er at man deler den syke hverdagen, setter fokus på hvor fysisk syk en ME kropp er, at man tenker positivt men ikke er frisk og vet heller ikke når eller om man kan blir det.

I dag blogger jeg om vår vei tilbake til livet, og at en «3 dagers mirakelkur» ikke nødvendigvis er så enkelt som det kan høres ut i media. Jeg blir også kaldt hjernevasket fordi jeg ble frisk av mental trening. For oss var det ikke slik at vi hadde vært syke i årevis og ble friske på 3 dager. Når en kropp har vært så syk over lag tid at den ikke har vært i bevegelse, ikke har klart å ta til seg næring, knapt har sett andre mennesker enn de aller nærmeste, da sier det seg selv at 3 dager for å bli frisk er for godt til å være sant. Disse 3 dagene ble allikevel vendepunktet, da vi fikk vårt første reelle håp om at vi kunne bli friske, forståelsen og kunnskapen om hvordan og hvorfor en kropp kunne bli så syk. Allerede de første ukene etter LP kurs kjente jeg en enorm bedring av symptomene, og skal jeg være ærlig kjentes de første 6 månedene lettere ut enn de 6 neste. Det er også her mange snakker om et såkalt «tilbakefall». Mange føler seg friske de første 6-12 månedene, før symptomene kommer tilbake. Jeg forstår at det da er lett å tro at det ikke fungerte, at man ikke ble frisk av dette heller.

 

For oss ble de første månedene som å gå fra helvete til himmelen. Hvert minste lille steg framover ble så stort, så tydelig. Fra å ikke orke gå ned en trapp, til å klare å stå på ski, fra å ta vekk intravenøs væske til å spise alt selv, fra å sove 16 timer i døgnet til bare 8. Når alt dette normaliserte seg i løpet av det første halve året virket alt magisk. Vi hadde vunnet i lotto, og livet kunne bare komme. Det var ingenting som kunne stoppe oss nå. Så kom virkeligheten!

Tilbake å skole på lik linje med de andre, og tilbake i jobb. Det var da de virkelige utfordringene kom, og kommer enda. Bare det å sitte i et klasserom med 25 andre elever, når du er vant med 2. At hver dag er full av «MÅ» oppgaver, og at godfølelse, lek og latter ikke lenger er det eneste du kan fokusere på. Da kom de virkelige utfordringene, da kom den største styrkeprøven av de alle. Gamle symptomer kom snikende tilbake i takt med hverdags maset, pugging til prøver, stå opp etter klokka å prestere og levere. Mange ganger de siste månedene har jeg stanget nesa langt nede i grøfta, kjent på håpløshet og frustrasjon, og ikke minst en utrolig redsel for at vi ikke skulle få dette til. For med alle «MÅ» oppgavene kom også «GI OPP» følelsen. Å ta livet tilbake etter år med sykdom er ingen lek. Den krever en enorm styrke og ståpåvilje, og ikke minst ALDRI miste troen på at dette skal vi klare.

Vi måtte starte litt på nytt. Normalisere alle følelsene som kom, ikke være redd for de og ALDRI tenke at vi noen gang skulle bli syke igjen. Tilbake til heiarop for alle små ting vi fikk til, og små mål for hver dag. Det å stå i det valget vi tok angående skole og jobb er viktig. Å endre litt på planene slik at de blir oppnåelige, å ha små «gulrøtter» der fremme å se frem til, og ikke minst heie på hverandre og dra hverandre opp og frem.

For min del har jeg en ekstra motivasjon i det å holde meg frisk. En frisk mamma må til for å holde barna friske, jeg kan ikke falle og ta de med meg ned. Dette er en kollektiv jobb, hele familien må bidra. Jeg tror fallhøyden for de som jobber seg gjennom dette alene er større enn for de som har et støtteapparat rundt seg. Selv om vi innimellom kjenner på gammel «skit», betyr ikke det at vi tenker at ME sykdommen er der enda. Det vanskelige blir å skille vanlig slitenhet fra den gamle.

Mange som er friske fra ME får ofte hørte at hvis du ikke er 100% tilbake i jobb og skole er du ikke frisk. Men hva er frisk? Jeg lever ikke det livet jeg gjorde før jeg ble syk, det var ikke bra for meg. Det måtte endringer til, slik at jeg kan leve det BEDRE enn før. Selv om vi innimellom stanger hodet i veggen betyr ikke det at vi ikke kan leve livet igjen. Det betyr heller at det å leve fremdeles byr på utfordringer, og at vi kanskje er mer sårbare enda.

Livet tar og livet gir, noen ganger tar det mer enn det smaker. Alternativet er dog så mye verre, og gi opp, legge seg ned å kjenne på alt det kjipe. Da er veien tilbake veldig kort. Fokus på alt det som er bra, fokus på å se fremover, fokus på at dette klarer vi: Da er vi der vi skal være, leve, glede oss over hvert eneste snøfnugg og solstråle, regndrypp og skyer.

HAR DU DET BARE OK?

“Do you live the life you love”?

Dette spørsmålet ble jeg stilt tidlig på min vei fra syk til frisk. Da tenkte jeg at jo, jeg har to fine barn, hus og mann og en jobb jeg liker. Igjen glemte jeg det viktigste: MEG. Jeg hadde null energi fra jeg våknet, jeg orket ikke trene, orket ikke være sosial, sov dårlig og hadde en indre uro jeg ikke forstod hvor kom fra. Ønsket jeg å fortsette sånn?

Jeg ønsket å bli en bedre MEG, mer av det som egentlig var MEG. Jeg ville ha tilbake energien, våkne uthvilt med et bra fokus på at denne dagen skulle bli amazing, ikke bare ok. Det er mye jobb med rett fokus for å holde seg frisk etter mange år med sykdom, men det er mulig. Føler DU at kroppen og energien din ikke er som du ønsker, så vit at DU kan komme dit du vil. Du er verdt å ha det fantastisk, ikke bare ok!

Dette er de fokusområdene jeg startet med på min vei mot en friskere kropp:

1: VÆR VILLIG TIL Å GJØRE EN ENDRING! Innse at der du er nå og det du gjør nå ikke fungerer. Vær åpen for endring og stol på at du i fremtiden vil bli en bedre deg

2: STOPP MED ALLE UNNSKYLDNINGER! Det finnes sååå mange grunner til å ikke gjøre de tingene du vet er bedre for deg. “Sofaen er så god”, “jeg tar det i morgen”, “jeg føler meg så kjei”. Det er lett å skylde på alt rundt deg, mennesker eller situasjonen du er i. Sannheten er at det bare er DU som kan endre det mønsteret du er inne i til det bedre.

3: STOPP DEG SELV FRA Å STÅ FAST I NEGATIVE FØLELSER: All negativ aktivering skaper stress som er skadelig for deg. Sinne- frustrasjon- sorg- grubling- bekymring…listen er lang. Aksepter følelsene, vit at du tåler de og skift fokus til det motsatte.

4: REDIGER LIVET DITT! Det er lett å kjenne på det som ikke går bra foran det som faktisk går litt bedre. Det er bare slik vi mennesker er skrudd sammen.Føler du en dag at energien kjennes bedre ut, for så å miste den igjen? “Åh NEI, jeg var vist ikke bedre allikevel!” Snu heller den tanken, fokuser på alt som kjentes bedre, om det så bare var for en liten stund.

DET VI FOKUSERER PÅ FÅR VI MER AV!

Mitt siste lille tips ut i helgen: Finn deg en partner in crime! Om det er din ektefelle/samboer, en god venn eller forelder.

Gjør jobben sammen, alle har vi et forbedringspotensiale. Ved å ta hverandre på fersken når man spore av eller er på rett sted blir jobben lettere.

 

GJØR EN FANTASTISK LØRDAG ALLE SAMMEN. DU ER FANTASTISK!

Surdeigsbrød, kaker og luftslott

God fredagskveld alle:-)

Når du har levd med ME sykdom i så mange år som jeg gjorde, tar det tid å få kroppen til å spille på lag med deg igjen. Mat var vanskelig mange år, da det å tygge var for slitsomt, og jeg reagerte på så mange matvarer. Etter at jeg ble frisk fra ME sykdommen for litt over ett år siden, krangler magen med visse matvarer enda.

Gluten og melk er verstingene, og jeg orker rett og slett ikke “luftslott” mage og kramper. Glutenfritt som finnes på butikken er lite næringstette og inneholder mye stivelse så de styrer jeg unna. Surdeigsbrød bakt på gamlemåten av speltmel fungerer fint, men det tar 3-4 dager å bake selv. Ikke la deg lure av “surdeig” på vanlig butikk, disse brødene er ofte ikke gjæret lenge nok, slik at gluten er brutt ned.

Det er få bakere i landet som lager brødene slik våre forfedre gjorde. Jeg har funnet ett som virkelig tar brødbakekunsten tilbake, og baker de beste surdeigsbrødene jeg har smakt, og jeg tåler de!

Jeg bestiller mine brød på “Handverk” på Vulkan Mathallen i Oslo. 15 fantastiske brød ble med hjem i dag, og jeg skjærer de opp og fryser de ned. Nå har jeg ferskt brød hver dag i mange uker fremover:-) Disse kan virkelig anbefales :https://www.handwerk.no/vulkanhjem

For en evig kake elsker er Mathallen rene drømmeplassen, og er det noe jeg savner å spise er det cupcakes og doughnuts…Det hender så klart fortsatt, og noen ganger er det bare verdt å få luftslottmage!

Makroner er heldigvis glutenfrie, takk gud:)

Nå fikk jeg egentlig bare lyst på kaker, mulig jeg ryker på en smell i morgen:-)

Ha en nydelig fredagskveld

VI HAR INGEN Å MISTE!

Hvordan skal unge i dag virkelig klare å fullføre skole, komme seg i jobb, være sosial og takle livet med alt presset de står ovenfor? Barn og unge med psykiske og stress relaterte helseutfordringer øker som aldri før. Det er en kraftig økning av selvmord blant unge. i 2016 tok 81 unge i Norge livet sitt, i 2017 hadde det økt til 126.

De som er i 40-50 åra i dag kan kanskje si: “Ja men vi klarte det jo”! Hverdagen er ikke slik den var før lenger. Vi hadde kanskje ikke mobiltelefon eller internett før vi ble 20 år. Tenk på alt press fra sosiale medier vi ble spart for!

I dag våkner de unge med presset å hånda, det første de ser på når de legger seg og det første de ser på når de våkner. På nett florerer det ideer over hva du bør ha slags antrekk i skapet, hvilken sminke du må ha, hvor mye kropp du bør vise og hvilke meninger du bør ha. Mange unge jenter i dag kler seg likt, sminker seg likt, farger håret likt…men er de virkelig så like på innsiden som på utsiden? Eller er dette er forsøk på å passe inn, og ikke skille seg ut?

Jeg møter mange av disse ungdommene i jobben min. Da har alt gått for langt, og mange av dem orker ikke leve lenger. De skader seg selv på ulike måter, enten ved å slutte å spise, kutte seg, tatt en overdose piller de fant hjemme eller hoppet fra et tak!

I ALLE samtalene jeg har med de unge kommer det samme frem. Det er for mye! For mye på skolen, for mye sosialt, for mye hjemme som de ikke klarer å takle. De er konstant stresset, konstant bekymret og konstant føler de at de ikke passer inn og ikke er bra nok.

Det er få ting i livet som gjør meg mer frustrert og knust enn dette! Dette er unge mennesker i starten av livet, men de har ingen verktøy for å klare å takle det. Høsten 2020 skal endelig MESTRING inn i skolesystemet. DET skulle man hatt helt siden barnehagen, og det er på høy tid at noe skjer. Jeg tror dessverre ikke det er nok å vite at du kan banke på døren til en helsesøster hvis du sliter. Heller ikke samtaler med psykologer vil hjelpe de fleste, for mange av de anser ikke seg selv som “psykisk ustabile eller syke”. Og de er det heller ikke! De er normale unge som ikke rett og slett står ovenfor en verden det ikke er mulig å takle eller forstå uten en god porsjon mestrings verktøy i sekken.

I mine møter med disse unge knuste sjelene forteller de ofte at de ikke føler seg forstått, verken av foreldre eller helsesystemet. Det å NORMALISERE hvordan de har det, fortelle dem at de ikke er annerledes eller unormale fordi de har disse følelsene hjelper ofte.  Selvfølelse er viktigere enn selvtilliten. Det å mestre enn oppgave er bra, men det og føle at du er god nok akkurat som du er er enda viktigere.

Hva kan VI gjøre, både foreldre og venner?

Vær en god rollemodell! Ikke snakk stygt om noen rundt deg, ikke baksnakk andre verken på TV eller i trafikken. La andre være den de er uten å kommentere negativt, prøv heller det motsatte!

La tenåringen være sint og lei seg, IKKE mas! De trenger ofte ro til egne tanker, men anerkjenn at du ser de har det vanskelig, og la de få ro og tid. Vis at du er der.

Fokuser på det de gjør bra, hver gang! Ta de på fersken når de gjør noe bra, bekreft det for dem, for det vi fokuserer mest på forsterkes og økes.

Stol på de unge! Ikke tvil på deres valg, støtt dem, forstå dem og gi de følelsen av at de selv kan ta bra valg.

Vi har ingen å miste, og jobben kan vi gjøre sammen. Ved å være rause ovenfor hverandre, SE hverandre, gi hverandre feedback og la alle få være den de er!

Gi noen et ekstra kompliment i dag, vær raus og SMIL til de rundt deg. SE OM DET SMITTER:-)

 

5 TIPS SOM GJØR DEG MINDRE SLITEN

Viste du at nesten 90 % av alle legebesøk skyldes stress og stressrelatert helse utfordring? Viste du også at ved å redusere stress, vil du også kunne øke lengden på ditt liv med opptil 10 år?

1: SENK hastigheten på din indre stemme! Hodet kan ofte koke over av tankekjør på alt du skulle ha gjort, burde ha gjort, grubling og bekymring. Ved enkelt å tenke over hva du faktisk får løst med alt dette tankekjøret, og hva som faktisk ikke fører til noe, vil du skape mer ro.

2: Vær TILSTEDET der du er NÅ. Lytt til lydene rundt deg, se på detaljene som omgir deg og dra inn lukten av vår. Ha FOKUS på det som er HER OG NÅ

3: Vær OPPMERKSOM på PUSTEN din. Senk den til 6 sekunders innpust- 6 sekunders utpust

4: REDIGER! Bemerk deg hva som er bra i livet ditt akkurat nå og hva som gir kroppen din ro- akkurat NÅ

5: VISUALISER tilbake til et sted du følte på ro, vær oppmerksom på her og nå, gå tilbake dit i tankene dine

 

Kroppen er full av stresshormoner. Stress er ikke bare å være stresset, men NEGATIVT aktivert. Det vil si at du kjenner på negative følelser og tanker, er sint eller lei deg, bekymret eller grubler for mye over fortid og fremtid. Dette er normale følelser, men å bli sittende fast i de over tid vil gjøre at kroppen skiller ut skadelige hormoner som igjen vil ødelegge helsen din på sikt. Slitenhet, “møte veggen”, kroppssmerter, tåkehodet, mageproblemer, hodepine, energitap…alt dette skyldes som ofte stressresponser i kroppen.

Invester i en bedre DEG og en bedre hverdag ved å fokusere på disse 5 trinnene.

Natur og hav gir meg alltid godfølelse og ro. Når jeg trenger det henter jeg frem bilder fra ferie, eller mimrer tilbake, som disse bildene fra ferie på Turks & Caicos øyene i Karibien

Ha en nydelig kveld der ute:-)

Magevennlige knekkebrød

Mange sliter med ømfintlig mage, glutenintoleranse og oppblåsthet. De glutenfrie alternativene på butikken inneholder ofte mye stivelse fra mais eller ris som igjen skaper trøbbel.

Fytinsyre er et stoff det finnes mye av i korn og nøtter og er faktisk ufordøyelig for oss mennesker. De hindrer opptak av viktige mineraler slik at næringsstoffene du har i pålegget på knekkebrødet eller brødskiva faktisk ikke tas opp i tarmen slik det skal.

Men korn er jo spist i hundrevis av år? Ja, det er sant. Men på veien har vi glemt hvordan våre forfedre tilberedte sine råvarer med bløtlegging, fermentering og surdeig. Ved å legge nøtter og frø i vann i minst 12 timer, vil disse antinæringsstoffene nøytraliseres og gjøres mer tilgjengelig for kroppen.

Les mer om dette her: https://paleo.no/blotlegging-av-notter/

Disse knekkebrødene er enkle å bake, det eneste du trenger å gjøre i forkant er å legge ingrediensene i vann dagen før.

OPPSKRIFT på 4 brett knekkebrød

I  bolle nr 1 har du i:

2 dl Jyttemel

4 dl glutenfri havregryn

6 dl vann

2 ss surdeigsstarter (Finnes ferdig i butikk)

Ha disse ingrediensene i en bolle og dekk med plast. La stå minst 12 timer

I bolle nr 2 har du i:

2 dl linfrø

2 dl solsikkekjerner

2 dl sesamfrø

2 dl gresskarkjerner

2 ts eplesider eddik eller 2 ts sitronsaft

Fyll på med vann så frøene dekkes, la stå minst 12 timer

 

SLIK GJØR DU VIDERE: 

Kle 4 stekebrett med bakepapir og sett ovnen på varmluft 175 grader.

Skyll frøblandingen godt i kaldt vann (hell over i en sil)

Ha så frøblandingen over i bollen med melblandingen, tilsett 2 ts mineralsalt og 2 ts fiberhusk.

Bland godt å la stå i 5 minutter.

Del deigen i 4 og trykk flatt utover bakepapiret.

Tips for tynne sprø knekkebrød: Ta 1 del deig på stekeplaten og legg et bakepapir over. Bruk kjevle og kjevle ut deigen. Fjern øverste bakepapir

Stek 2 og 2 brett av gangen. Etter 20 minutter tar du stekebrettene ut og skjærer firkanter med et pizzahjul

Stek videre i 40 minutter (totalt 60 minutters steketid)

Avkjøl på rist og oppbevar i kakeboks.

 

Håper det smaker:-)

 

Mestre livet med sykdom eller mestre livet- og bli frisk?

Det er vanlig at pasienter med CFS/ME blir fortalt at det ikke finnes noe som kan gjøre dem friske, men at helsevesenet kan hjelpe dem med å mestre sykdommen. Denne kunnskapen og holdningen hos norsk helsevesen kostet meg 13 år av mitt liv. Hvorfor? Fordi jeg stolte på dem. Fordi jeg var så syk at jeg ikke maktet å ta tak i det selv, lete på nett eller oppsøke noen som kunne fortelle meg noe annet.

I dag vet jeg bedre. Det som endret tanken for meg, var da begge mine barn også fikk diagnosen. Skulle jeg bare fortelle de det samme jeg hadde blitt fortalt? At livet de skulle leve var over, at de mest sannsynlig aldri ble friske?

Vi er levede bevis på at man kan bli frisk, vi sammen med hundrevis av andre.

Dette foredraget ble tatt opp i en samtale jeg hadde hos aktører i helsevesenet der jeg utfordret de på akkurat det. Skal man fortsette og fortelle pasientene at mestring-bli i sykdom er det eneste man kan gjøre?

https://vimeo.com/322577661

 

DU er den viktigste personen i ditt liv!

Hvordan skal du klare å holde kroppen full av energi i den hverdagen vi lever i? Hvordan holder du fokus?

13 år av mitt liv og over 4 år for mine barn var preget av begrensninger sykdommen vi levde med gav oss. Helt til vi skiftet fokus og begynte å tro på at det finnes håp! For hva har du uten håpet?

Da forblir du i den tilstanden du er i, den som ikke er deg eller det livet du ønsker å leve. Den tilstanden som sier at du må lære å leve med begrensninger. Må det være sånn? Uansett hvilken situasjon du er i, om du er syk eller ikke, om du er overarbeidet eller ikke, om psyken din ikke lenger er sterk eller om du rett og slett ikke er lykkelig lenger. Vi har alltid et valg, uansett hvor vanskelig det kan være å bevege seg vekk fra den tilstanden du er i og ta nye valg. Hvis du ikke selv tar styring over livet blir ikke livet ditt, men designet av andre enn deg. Hva da?

Å holde seg frisk er ingen lek, og livet byr på ufattelig mange utfordringer. Hvordan du møter de og reflekterer over dem er ditt valg. Du kan velge og legge deg ned å kjenne på det vanskelige, eller reise deg med hevet hode å stå i det. For du tåler det! Du tåler så uendelig mye mer enn du aner.

Hvis du lister opp hva som er viktigst for deg i livet ditt, hvordan vil den listen se ut? Familie – barna – venner -hjemmet ditt? For mange er dette en vanlig liste å ramse opp. Men har du glemt noe? Hvor er DU i denne listen?

For å kunne ha fokus på livet, fokus på gode dager med energi og overskudd må du sette seg selv først! Og nei, det er ikke egoistisk! For hva skal familien din, barna dine, vennene dine og jobben din med et DEG som ikke fungerer, som bare “henger i stroppen?”

Du er den viktigste personen i ditt liv! Si det høyt og det høres rart ut, uvant? Invester i deg selv, hver dag. En liten gåtur med lydbok på øret, steng baderomsdøra og ta deg et bad, og bestem deg for at denne dagen skal DU gjøre bra! Det er ingen andre som gjør det for deg! Du er verdt det!